Börsen och framtiden

Så nu har jag kommit hem från södertörn efter att ha haft ett möte med professorerna Mats och Jan-Erik om ett projekt i höst, kommer bli mycket intressant. Det handlar om offentliga upphandlingar, det finns tydligen inte någon bredare sammanställning på hur det ser ut med offentliga upphandlingar och den luckan ska jag hjälpa till att fylla :P. Kommer få tillgång till ett kontor på Södertörn och kanske till och med ett på KTH, fatta vad coolt :P. Kommer nog att återkomma under hösten om detta ämne.

Börsen är i skrivande stund ned med 1,2% och vi hittar Swedbank på förlorarlistan som har fallit med knappa tre procent. Swedbank har begärt in en till nyemision vilket om man har följt bankernas utveckling under finnanskrisen inte var direkt oväntat trots att det hela tiden har dementerats av Swedbanks ledning. Med en sån exponering mot öststaterna, framför allt i baltikum, så kunde en lagom påläst person förstå att det inte räkte med den tidigare emissionen.

Personligen är jag mycket övertygad om att det kommer komma en dubbel dipp nu under hösten. Det beror i huvudsak av två anledningar.

1. Många av de stödpaket som har presenterats kommer att få slut på pengar vilket leder till att den boost som ekonomin har fått under den senaste tiden kommer att försvinna (i alla fall tillfälligt). I framförallt USA så har problemen visserligen blivit lite mer konkreta men det är långt ifrån bra och även fast vi i europa har det ganska bra i jämförelse så är det så har vi problem vi också, ta bara defflationen i sverige som ett exempel. Jag kan inte heller ställa mig bakom de som säger att alla problem kommer vara lösta till oktober som ni kanske har förstått av tidigare inlägg.

2. Börsen har inte följt de konjukturförändringar som har varit, visst börsen kan kanske räkna in kommande vinster och uppgångar men den dramatiska ökningen som vi har sett på börsen under sommaren motsvaras inte någonstans av några makroekonomiska fenomen, snarare tvärt om. Då kanske vissa säger att det har att göra med att börsen föll för mycket än vad som var motiverat under hösten och vinten. Då får man brottas med problemet att vi i dag och för en tid framöver inte kommer ha ett industri och företagarklimat som som de vi hade under slutet 2005 början 2006, för det är där vi ligger och skvalpar just nu.

Lite tankar om börsen den kommande framtiden, får se hur de artar sig :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0