Börsen har faktiskt gått upp de senaste 100 åren

Läste ett inlägg på bloggen Cornucopia (intressant blogg men det är mycket som jag inte direkt håller med om) vars titel är Börsen har inte alls stigit de senaste 100 åren där författaren vill visa att börsen inte har upplevt någon realökning under de senaste 100 åren utan det beror på tillgångsinflation. Författaren justerade börsindex (OMXPI?) för M3 och såg att det är två toppar (en i början och en i slutet av perioden) men i övrigt så är den ganska flak. Är detta något som bör förvåna oss? Svaret på den frågan är nej, förutom topparna så är det ganska förväntat. Det är förväntat då han även har rensat bort penningökningen som beror på produktivitetsökningar i ekonomin. Författaren har de facto hållit penningmängden från 1901 konstant.

 

Detta leder onekligen in på frågan om inflation igen, hur ska man mäta inflation och vad är den ”verkliga inflationen”. Inflation som ni säkert vet beror på att penningmängden ökar mer än vad som efterfrågas i ekonomin. Detta kan beskrivas med följande formel:

 

MV=PQ

 

Där M står för antalet pengar i ekonomin, V omloppstiden för pengarna, P är priserna i ekonomin och Q är kvantiteten producerade varor. Om Q ökar och MV hålls konstant så måste P minska, om vi vill att P ska vara konstant samtidigt som Q ökar så måste MV öka med lika mycket som ökningen i Q. Som en not så mäter det traditionella KPI enbart förändringar i MV som inte beror på Q, alltså MV↑↓≠Q↑↓, när de verkliga förändringen även beror på produktivitetsförändringarna. Ganska enkelt eller hur?

 

Så återigen till börsen och M3. När penningmängden hålls konstant över tid så kommer produktivitetsökningar att leda till en negativ prisbildning, med andra ord deflation, vilket författaren till blogginlägget har gjort. Då produktiviteten har ökat under de senaste hundra åren (nedan visas ett diagram över BNP ökningen de senaste 50 åren) så borde aktiekurserna ha gått ned om vi håller MV konstant, de har det inte gjort så mycket enligt diagrammet på Cornucopia. Det som författaren till blogg inlägget på Cornucopia faktiskt visade är att det har skett en realökning på börsen de senaste hundra åren vilket han gav sig ut att motbevisa.

 

 

Topparna i diagramet som presenteras på Cornucopia är däremot lite jobbigare, under början av 1900-talet så var det ett enormt börsrally som mynade ut i den total kolaps 1929 (det var överköpt så det stod härliga till), sett till en konstant penningmängd så har priserna ökar på börsen på andra varors bekostnad till en brytpunkt tills de inte går längre. Samma fenomen verkar ha inträffat nu under de senaste åren med en topp 1999. Låter tolkningen av detta vara öppen för tillfället.

 

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0