Språket är lite viktigt i alla fall

Nu har jag inte skrivit något här på ett bra tag, har inte hänt så himla mycket på sista tiden utan det är för det mesta det vanliga ekorhjulet... skola med andra ord. Har i och för sig tagit mod till mig och bestält en dator och köpt en skrivare :P. Lite intressanta saker kommer ut ifrån skolan i alla fall, läste en riktigt intressant bok (Mind, language and sociaty av John R Searle) nu i veckan som jag tänkte skriva några rader om.

Det som jag fan riktigt intressant med Searles bok är det faktum att han ser språket som den mest fundamentala institutionen som alla andra institutioner bygger på. För att exemplifiera detta så tänk på pengar, vad är det som gör att just pengar är pengar och inte något annat? Delvis så är pengar just pengar för att vi säger att de är pengar men också för att vi använder pengar som ett medium för att byta med. Vist är det fascinerande. Allt är i grund och botten vad vi säger att de är för något, det finns inget som är rent.

För att uttrycka mig lite mer abstrakt så är ting (ting i det här fallet kan även betyda icke materiella ting så som äganderätt) beroende av observatören, det kan finnas (ganska troligt) en fysisk grund för tinget men vad tinget faktiskt är är helt beroende av observatören. Ta till exempel en häst, hästen finns faktiskt där (det går att känna att den finns där) men om det är ett arbetsredskap, något vackert att titta på (konst?) eller mat beror på vem det är som ser hästen. Tinget är helt och hållet infekterat av den sociala kontexten som den observeras i, det går inte att skilja tinget ifrån den sociala kontext som den befinner sig i. Om vi inte skulle får säga vad tinget är eller få använda oss av tinget så skulle inget förlora all mening, tinget skulle mer eller mindre försvinna ut i tomma luften.

Den sociala kontexten kan självklart förändra sig och därigenom kommer tinget att förändra sig. Ett exempel på det är Sovjetunionens fall, där synen på hur en stat ska vara förändrade sig och det fanns inget fundament för den "gamla" staten och då faller den helt enkelt sönder. Staten är de vi säger att den ska vara och har därigenom den makt som vi vill att den ska ha. Fredrik Reinfeldt är statsminister i Sverige för att vi säger att han är statsminister i Sverige och han har de befogenheter som han har för att vi säger att han har de befogenheterna.

Ganska coolt va?

Har för övrigt börjat intressera mig för ett bolag vid namn Eolus Vind, vad säger ni om de bolaget?

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0