Inflation

Nu har jag inte skrivit på ett tag, har haft fullt upp med en massa läsande och lite jobb. De kurser jag läser just nu är kvalitativa läs kurser så det är mycket att läsa, som tur är så är det väldigt intressanta texter som avhandlas.

 

Tänkte ägna några rader om inflationens påverkan på ekonomin. Rent instinktivt så borde de flesta (alla) inse att inflation inte är något som borde förekomma i en ekonomi, det är lite som influensan är för människor – i bästa fall så är det en tillfällig obehaglighet men det kan också leda till mer allvarliga konsekvenser. Vad får inflation får då inflation för konsekvenser? Först och främst så är priset inte bara något som står på prislappar och som betalas i kassan på ICA eller motsvarande utan priser har även en kommunikativ förmåga, om priset går upp så kan det indikera att det till exempel är en flaskhals någon stans i produktionen och så vidare. Priset agerar som en signal i ekonomin och gör det möjligt för entreprenörer att kommunicera med varandra genom hela ekonomin, även mellan branscher, vilket gör att marknaden är koordinerad. Inflation påverkar dessa signaler och gör att de blir suddiga.

 

Produktion tar tid, det låter kanske inte så konstigt men det är något som inte alla vill hålla med om i alla fall på ett principiellt plan (se bara på ny klassikerna). Jag ser då inte produktionen av till exempel en VW Golf i VW fabriken utan den totala produktionstiden från de att råvarorna (allt från aluminium och trä till läder och textil) till den färdiga produkten. När vi för in inflation i en ekonomi så kommer det att påverka feedbacken från marknaden till företagen då input varorna i ett produktionssteg kommer ha ett relativpris och output varorna kommer att möta ett annat relativpris. Om en stolstillverkare köper in trä för 100 kr och sedan säljer en stol för 120 kr och det är 10% inflation så är det inte bara att dela vinsten med inflationstakten då det också har skett en relativprisförändring. Feedbacken från marknaden försämras då det blir svårt för företagen att se hur deras verksamhet faktiskt går, den vinsten som de till synes har gjort behöver inte vara en vinst i reala termer utan det kan vara en förlust.

 

För att spinna vidare på inflation när det finns en tidsdimension så blir det inflation när det finns ett överskott av pengar i ekonomin, utbudet av pengar är större en efterfrågan. Detta överskott av pengar kan bero på många saker så som ett kapitalinflöde utomlands eller nytryckta pengar från Riksbanken. Gemensamt för alla orsaker är att de aldrig blir jämt fördelade över ekonomin utan de går till en speciell grupp av personer/företag som får dessa pengar utan att göra något speciellt (kan tolkas som ett räntesökande men ska inte gå in på det nu) vilket leder till ett förändrat relativ köpkraft. Dessa personer/företag kommer att konsumera upp detta överskott i enlighet med deras behov vilket leder till en ökad efterfrågan på dessa varor som annars inte skulle ha varit fallet, de företag som berörs får då ett extra kapitaltillskott som de inte skulle ha fått annars vilket konsumeras upp i enlighet med deras behov osv. Detta fortsätter tills det att det inte finns något överskott av pengar i ekonomin. Det som har hänt då är att kapitalstrukturen har förändrats och återspeglar inte längre konsumenternas behov vilket har minskat värdet på kapitalet i ekonomin.

 

Så summa summarum så är inflation inte något bra.

 

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0