Dividend

Orkar inte plugga just nu så då kan jag lika gärna skriva några ord. Hade för övrigt tenta idag, så typiskt att det som jag kan som ett rinnande vatten inte kommer med på tentan (ni förstår nog hur det gick).

Som den investerare jag är så tittar jag alltid på hur aktieutdelningen har varit och hur det ser ut för framtida aktie aktieutdelningar kan se ut. Nu är det så att jag inte alltid ser hög aktieutdelning som något positivt, det kan faktiskt vara till nackdel och det är en för hög aktieutdelning, utan det beror på vilken bransch och vad för typ av bolag som det är. När jag var på Carnegie förra veckan så fällde föreläsaren en kommentarerna som jag absolut inte håller med om, han menade att aktieutdelningar är överskattade på grund av: de bolag som ger en hög andel av vinsten i aktieutdelningar har inte lika bra kursutveckling som de som inte delar ut en lika stor andel av vinsten. Det betyder inte att utdelningar är överskattade, det beror på vilken typ av bolag det är.

För att förklara lite närmare så är värdet på ett bolag lika med den totala andelen skulder plus aktiekapitalet som kan skrivas som:

(1) V = E + D

Där V är värdet, E är aktiekapital och D är den totala skuldsättningen i ett bolag. Det är viktigt att skilja på aktiekapital och aktiekapital, det jag menar med aktiekapital i det här fallet är den del av bolagets totala tillgångar som långivare har någon fordring på och det ska skiljas ifrån det registrerade aktiekapital som ska registreras hos Bolagsverket. Vinst är den del av de totala inkomsterna som inte används för att ersätta förbrukat kapital (tex anläggningar, maskiner, inköpa av varor etc), investeringar och betala av skulder:

(2) NI = NOI - δ - r

Där NI (Net income) är vinsten, NOI (Net operating income) är intäkterna under perioden, δ är andelen som går till att ersätta utslitet kapital och r är räntebetalningar till långivarna. Vinsten i det här fallet är en del av aktiekapitalet.

Då vinsten är en del av aktiekapitalet så kommer värdet på ett bolag som inte delar ut någon aktieutdelning är öka med vinsten, förutsatt att E och D i funktion 1 är konstant (det nya värdet blir då: V = (NI + E) + D). Med andra ord så kommer aktiekursen att gå upp. Om bolaget väljer att dela ut hela vinsten i form av aktieutdelning så kommer bolagets värde att vara densamma som i funktion 1.

Så ju lägre kvot av vinsten som går till aktieutdelning desto sämre presterar aktien. Är detta något problem? Jag vill med bestämdhet hävda att det är inget problem alls. Om ett bolag inte har några investeringsmöjligheter så att de kan förvalta den vinst som bolaget gör så ska bolaget inte heller behålla vinsten. Det är bättre att aktieägarna får de pengar som bolaget inte kan förvalta så att de kan använda dessa i andra investeringar eller för konsumtion. Som en följd av detta resonemang så ska bolag med få investeringsmöjligheter ha en högre aktieutdelning än vad bolag med många investeringsmöjligheter. De bolag med få investeringsmöjligheter kommer då inte ha en lika lyckosam kursutveckling men räknar man in aktieutdelningen så behöver det inte vara så att de bolaget presterar sämre än vad ett bolag som har många investeringsmöjligheter.

För att exemplifiera lite så har stora mogna bolag (tex Volvo, Ericsson, SCA, SSAB osv) färre investeringsmöjligheter än vad mindre växande bolag (tex Karo bio, Novotec, HIQ osv). De större bolagen delar då ut en större andel av sin vinst för att det helt enkelt inte finns några investeringsmöjligheter som motiverar att de ska behålla hela vinsten, de får därmed en sämre kursutveckling än vad de mindre växande bolagen får. Växande bolag har däremot många investeringsmöjligheter att investera vinsten i och de delar därmed inte ut så mycket av vinsten (det är billigare att återinvestera vinsten än vad det är att låna upp nytt kapital eller begära in mer pengar genom en nyemission) och får därmed en bättre kursutveckling än de mogna bolagen. Den totala avkastningen kan däremot vara den samma.

Så för att avsluta så är storleken på aktieutdelningen beroende av vad det är för sorts bolag, växer bolaget så ska bolaget behålla vinsten och avkastningen kommer då aktieägarna tillgodo genom aktiekursen och om bolaget inte kan växa så ska bolagets vinst ges ut till aktieägarna i form an aktieutdelning. Om en investerare endast lägger vikt vid aktiekursen så kommer det ge en skev bild av vad bolaget verkligen presterar.

Hoppas att det inte vart allt för snurrigt.

Må gott!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0