Όλα αυτά τα ελληνικά γράμματα!

Ja nu var det ett tag sedan sist. För att gå lite rakt på sak så har jag nog utvecklat en allergi mot det grekiska alfabetet, framförallt bokstaven ρ (rho). Jag säger det den bokstaven är riktigt ond. Som ni antagligen redan vet så används just det grekiska alfabetet som betäckning för ganska många olika saker.

 

Vad gäller börsen så är det så kallade betavärdet ganska vanligt förekommande, det finns aktuella betavärden för de olika aktierna på i stort sätt alla aktie sidor. Vad är då detta betavärde? Lite förenklat kan man säga att det är förhållandet mellan osäkerheten för den enskilda aktien i relation till osäkerheten för alla aktier, det är med andra ord en kvot. Rent formellt så definieras betavärdet som:

 

 

Betavärdet uttrycker helt enkelt den relativa avkastningen (på aktiekursen) mellan index och den enskilda aktien. Om till exempel bolag A har ett β=1,5 så innebär det att om index stiger 1% så stiger bolag As aktie med 1,5%, det ska inte glömmas bort att det omvända gäller vid nedgång. Det går inte enbart att använda sig av betavärdet för att se förhållandet mellan index och en enskild aktie utan betavärdet ingår även i CAPM (Capital Asset Pricing Model). CAPM kan skrivas i sin enklaste form:

 

 

Med andra ord; den förväntade avkastningen på ett företag är lika med den riskfria räntan plus betavärdet multiplicerat med den genomsnittliga marknadsräntan minus den riskfria räntan. Det ska inte glömmas bort att det är det totala avkastningskravet som går att fås fram med CAPM.

 

Som ett exempel kan vi ta SEB C som har ett betavärde på 1,4 (dagens nivå). Då det är lite små jobbigt att räkna ut den riskfria räntan och den genomsnittliga marknadsräntan så antar jag att rf=0,04 och (rm-rf=0,08) . Den förväntade avkastningen på SEB C aktien blir då:

 

 

Så lite små fakta mer eller mindre taget ur sin kontext men det är för hoppningsviss lite intressant i alla fall. Ska inte dra min kritik mot matematiken inom nationalekonomi igen men det här är i alla fall mikro så det passar lite bättre :).

 

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Johan

Hej!



Om korrelationen mellan index och aktie är omvänd, alltså att den (kanske mot förmodan) faller när index stiger och vice versa, är Beta = 0 eller negativ då?



Har en fråga i min blogg för övrigt (inlägget från igår, svara gärna!)



Ha de bra!



Johan

2009-10-22 @ 20:35:48
URL: http://aktierandstuff.blogg.se/
Postat av: HC

Jo beta-värdet kan vara negativt (i alla fall i teorin). Om det skulle vara så att det finns ett negativt samband mellan index och ett bolag så kommer COV(rm,ri) att anta ett negativt värde vilket ger ett negativt beta-värdet. Nu vet jag inte hur vanligt det är att beta-värdet är negativt men skulle tro att det inte är allt för vanligt, jag skulle i alla fall inte investera i ett bolag som ger negativ avkastning.



Svarade förresten precis på din fråga på din blogg, hoppas att du är nöjd med svaret :)



Ha det bra?

2009-10-22 @ 21:23:55
URL: http://lordhasse.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0