Investmentbolag

Intressant det här med investmentbolag, Själva affärsidén är ju helt fenomenal först och främst, att i stort sett jobba med att förvalta pengar för aktieägarna är något som i alla fall tilltalar mig. Jag personligen är en förespråkare för att investera i investmentbolag av en massa anledningar men framförallt för att man får fördelarna med en fond för en spotstyvel av priset.

 

Det roliga med investmentbolag (och en av ”marknadens” konstigheter) är att investmentbolag handlas med en substansrabatt, i.e. värdet på bolaget är mindre än vad värdet på de totala tillgångarna i bolaget är. I många sammanhang har jag hört att substansrabatten är på ca 20 % men jag har observerat att den kan vara mycket mindre i många fall. I praktiken så innebär det att om de totala tillgångarna i ett investmentbolag uppgår till 100 kr så kommer bolagets aktie att stå i 80 kr med en substans rabatt på 20 %.

 

Vad innebär det för en person som har sina pengar investerade i ett investmentbolag? Faktum är att det betyder ingenting. För en investerare som har ett begränsat kapital att köpa aktier för så spelar det ingen som helst roll om de investerar i ett investmentbolag eller inte om vi räknar bort aktieutdelningen och bara ser till aktiekursen. Det är ganska rimligt att anta att en investerare har ett begränsat kapital till sitt förfogande dels då vi inte vet om det finns något som oändligt med pengar och dels så är det inte någon hittills som faktiskt har haft ett obegränsat kapital. Om person A har 1000 kr och vid tidpunkten t investerar i en korg av bolag där det genomsnittliga inköpspriset per aktie är 125 så kommer person A ha pengar för 8 aktier. Person B investerar vid tidpunkten t 1000 kr i ett investmentbolag som har samma korg av aktier i sin portfölj, vid en substansrabatt på 20 % så kommer investmentbolagets aktie stå i 100 kr och person B kommer då att kunna köpa 10 aktier. Vid tidpunkt t+1 så har den korg av aktier som person A och investmentbolaget har investerat i gått upp med 100 %, från ett genomsnittligt pris per aktie på 125 till 250. Investmentbolagets aktie kommer att vara på 200 kr vilket ger en avkastning på 100 %. Den procentuella avkastningen för person A och person B kommer att vara den samma. Rent logiskt så betyder det att i kronor räknat så är avkastningen för person A och person B exakt samma (person A: 8*250-1000 = 1000, person B: 10*200-1000 = 1000). Även fast person As korg av aktier gått upp mer än vad investmentbolagets aktie i kronor räknat så har inte förhållandet mellan dem förändrats och därmed kommer inte avkastningen förändras.

 

Den kritiska läsaren ser kanske att detta resonemang förutsätter att substansrabatterna för de olika tidpunkterna är samma och det stämmer, är substansrabatten olika för dessa två tidpunkter så kommer det att bli ett annat resultat och avkastningsförhållandena kommer att skilja sig åt. Om vi går ett steg längre så tar ju inestmentbolag ut en "avgift" då de har en del omkostnader för att förvalta kapitalet, det är en del löner som ska betalas ut osv., å andra sidan så är de helt skattebefriade och har ofta en högre direktavkastning än vad andra bolag har.

 

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Oscar

En vacker dag sitter du där och sparkar Wallenbergarna i röven. ;)

2009-10-14 @ 22:11:46
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Haha ja de skulle vara något. Vad säger du, är du på ett fientligt uppköp av Investor :P

2009-10-14 @ 22:19:51
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Johan

Haha, låter som en bra idé. Har skrivit tidigare om följande när Oscar skrev om detta i sin blogg; en konstant substansrabatt gör att man förlorar pengar vid en uppgång! Håller mig därför ganska skeptisk till investmentbolag om det inte är något "extra"!

2009-10-15 @ 21:34:34
URL: http://aktierandstuff.blogg.se/
Postat av: HC

Ja vist gör de, sätter vi igång idag så kanske vi har tillräckligt mycket pengar lagom till 2109 :P.



Jag håller tyvärr inte med dig Johan, om du läser mitt inlägg igen så ser du att du inte förlorar något vid en uppgång. Vare sig du investerar i ett investmentbolag eller den underliggande portföljen. Du har väll tagit med i dina beräkningar att du måste betala 25% mer för proportionellt lika stor andel av den underliggande portföljen än vad du behöver betala för investmentbolagets aktie, givet en substansrabatt på 20 %?



Du får mer än gärna förklara hur du tänker mer ingående och vilka av mina premisser som du inte håller med om.

2009-10-16 @ 07:52:17
Postat av: Oscar

Hehe, du kan ju börja med uppdraget - om pengarna inte finns tillgängliga innan du lämnar jordelivet så får du lära dina framtida barn meningen med livet: Att klå Wallenbergarna :)

2009-10-17 @ 13:50:34
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Haha, ja de kanske skulle vara något. Skapa en dynasti med ett enda mål, att Investor ska ingå i imperiet :P

2009-10-17 @ 15:03:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0