Back to business

Så nu har jag pratat en massa smörja på sistone så nu är det tillbaka till makron. Såg nu att USAs bytesbalans under andra kvartalet förstärktes från -104,4 miljarder dollar till -98,8 miljarder dollar, en skillnad på ca 5,5 %. Det förväntades ett underskott på ca 92 miljarder dollar. Värt att notera är att det är både importen och exporten sjönk, vilket jag vart lite förvånad över. Det överraskande var inte att importen sjönk utan att exporten sjönk från 507,6 till 500,8 miljarder eller med ca 1,3 %.  Det är en ganska liten förändring som troligtvis beror på den globala nedgången den senaste tiden, det överraskande enligt min mening är att den inte har sjunkit mer. Jag tror personligen att detta är ett uttryck för den förhållandevis svaga dollarn som under andra kvartalet hade en negativ trend, dollarn har agerat en stötdämpare i detta fall. En ganska enkel förklaring som följer de mer eller mindre fastslagna nationalekonomiska grunderna om hur en valuta kan minska en kris följder. Detta talar för att USA kommer att komma snabbare ur krisen än väntat förutsatt att denna trend fortsätter. De senaste tre månaderna så har USD/SEK minskat med ca 14% (från ca 7,88 till ca 6,86) vilket talar för en fortsatt trend nedåt för dollarn och en bättre bytesbalans för USA. Det som talar för att det fortsätter på denna trend är att det trycks ut kopiösa mängder pengar från FED just nu och det kommer leda till att dollarn minskar i värde relativt andra valutor, problemet med detta är att det kan leda till en kraftig inflation som driver upp de amerikanska priserna så att det sammantaget inte leder någon stans när det kommer till bytesbalansen.

En annan faktor som talar för en förbättrad bytesbalans i USA är det faktum att de har överkonsumerat så mycket under så lång tid. Dessa lån måste betalas tillbacka någon gång och då kan det inte leda till annat än en bättre bytesbalans, beroende lite på hur mycket det amerikanska folket är beträtt att lida så kan de bli ganska stora positiva belopp som det kan handla om. Nu är det kanske inte så troligt att amerikanerna är beträdda att betala tillbacka allt på några års sikt.

Situationen idag är dock inte så munter då deras skuld till omvärlden ökade under andra kvartalet med 98,8 miljarder dollar, det är ett av alla problem som USA står inför just nu. Att de konsumerar när 100 miljarder mer en vad de producerar under denna kris är lite smått fantastiskt i sig självt, detta faktum pekar på att krisen är här för att stanna ett tag till och att de är långt ifrån över även fast BNP kanske vänder.

Må gott!

PS. ber om ursäkt för att jag har varit så osocial den senaste tiden, ska bättra mig :) DS.


Kommentarer
Postat av: Oscar

Det blir intressant att se hur den amerikanska ekonomin som numera huvudsakligen är konsumtionsbaserad skall omstruktureras för att rikta in sig på produktion istället. Det kommer nog att ta en väldrans tid. Kina äntrar världstronen snart förmodar jag?

2009-09-17 @ 19:20:13
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Ja de ska verkligen bli intressant att se den omställningen, det är ju som sagt lite smått fantastiskt att de kan konsumera så mycket när de inte har några pengar kvar. Kina kommer snart (tar kanske 5-10 år) och det vågar jag nästan sätta en krona på, oddsen är ganska goda :)

2009-09-17 @ 20:42:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0