Kval. vs. Kvant.

Jag vet inte om jag är den enda (troligtvis inte) som funderar på vad människor i framtiden kommer att tycka om oss. Hur kommer de att kategorisera denna tidsperiod. När vi idag ser tillbaka på människor som levde sig 500 år sedan så skrattar lite smått åt alla de saker som de lurade sig själva med, till exempel den övertro på religiösa texter som har funnits under lång tid (men det finns så mycket mer). Vad är det idag som vi går runt och lurar oss själva med hela tiden? Det är en svår nöt att knäcka då vi inte skulle tro på det så hårt om det inte accepterades som en sanning. Ska i alla fall försöka belysa ett fenomen här.

 

Matematiken är ett verktyg som ofta används inom det mesta. Matematik används i allt ifrån att räkna ut hur mycket betong som behövs för att bygga en bro till att räkna ut priset på en vara som införskaffas i framtiden (inflation/deflation). Matematiken anses vara universal och lättförståelig och det verkar inte finns något snyggare eller sexigare än en siffra som säger allt(!). Om någon inte håller med så kan vi bara titta på den närmast fanatiska tro på statistik som finns bland människor som handlar aktier eller på tron att årsrapporter säger allt om hur framgångsrikt ett bolag är. Det räknas på det mesta, allt där det går att få fram en siffra så räknas det. Matematik är ett viktigt instrument men jag vill påstå att det inte är så att vi kan räkna på allt. Matematiken tar in viktiga aspekter i sammanhanget men det är mycket som inte går att översätta i siffror, matematiken kan bara ge några få av alla dimensioner som krävs för att göra större analyser av samhället i sin helhet. Hur ska vi till exempel sätta en siffra på tillits nivån i ett land? Om vi säger att Sverige har en tillits nivå på 5, Tyskland har 6 och USA har 3. Hur återspeglar detta verkligheten? Det finns ingen substans i dessa tal. Många gånger har jag hört att det går att samla in statistik på till exempel tillits nivån i ett samhälle genom att ringa in det med hjälp av många sprida frågor, det förutsätter dock att det finns en någorlunda linjärt samband mellan olika typer av relationer. Dessutom så förutsätter det att vi vet exakt vad som menas med till exempel tillit (så att det går att kvantifiera), vilket vi antagligen inte gör.

 

Det finns många problem med matematiken när det kommer till samhällsvetenskap, det grundläggande problemet med detta är att det finns en hel del som har inverkan på samhället (i detta fall ekonomin) som inte går att kvantifiera. Vad säger egentligen påståendet att "rädslan i USA är 5 på en skala 1-10"? Det säger inte så mycket, det går inte att säga något från denna information över huvud taget. Detta då vi inte vet vad siffran betyder, det finns inte någon som vet vad den betyder i detta fall. Då vi inte vet vad det betyder så har vi inte heller någon användning för denna siffra och den blir därigenom helt värdelös.

 

Matematiken är ett bra verktyg för att mäta många saker, fast därifrån ta steget till att påstå att matematiken kan ersätta ord är långt. Matematiken är viktig och kommer så att förbli men den kan inte förklara allt. Vi behöver matematiken för att förstå världen men vi behöver också ord för att förstå vad som händer. Det är enkelt att ställa upp en ekvation för att förklara en tankegång men det betyder inte att det går att använda ekvationen till något användbart men det ersätter inte ordens betydelse.

 

Varför är detta då viktigt? Det är viktigt för att om vi väljer att bortse ifrån att ordentligt studera viktiga delar som kan ha avgörande betydelse för hur en ekonomi fungerar så kommer inte heller vi att ens ha en chans att förstå hur till exempel en finanskris uppstår eller hur det kommer sig att Afrika är så himla fattigt och Europa är så himla rikt. Det krävs då studier som undersöker kvalitativt i stället för kvantitativt.

 

För att återgå till frågan i början, vad kommer människor i framtiden att tycka om oss? Jag har en känsla av att de kommer att skratta åt våran övertro till matematik som förklaringsmodell och att vi i mångt och mycket försöker ersätta orden.

 

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0