Lite middagsbords snack

Vad ska vi egentligen med framtidsförutsägelser till, de slår för det mesta inte in inom samhällsvetenskaper. Jag har i alla fall inte sett en enda förutsägelse som faktiskt har gällt i alla de situationer som förutsägelsen var tänkt att fungera. Många gånger är det inte mer än en "educated guess".Vårat (i bemärkelsen vi människor) sökande efter förutsägbarhet när det kommer till samhällsvetenskapen har inte direkt varit fruktbar, inte någon modell har visat sig stämma och vi vet ingenting om vad framtiden har att ge. Många gånger kan det kanske handla om att fel verktyg används, inom nationalekonomin som jag känner bäst så försöker många använda sig av statistik som inte kan ta hänsyn till bland annat kulturella förhållanden. Vad är det som måste vara uppfyllt för att vi ska kunna göra framtidsförutsägelser?

Om en lag upprättas så måste en händelse inträffa givet att alla relevanta omständigheter är lika, jag låter relevant i det här fallet vara öppet då det kan skilja sig från ett tillfälle till ett annat. Om vi har en lag som säger att "om X så Y" så kommer Y att inträffa så länge som X inträffar. Till exempel om vi tillför värme till vatten så kommer det att koka vid 100 grader Celsius givet att det råder 1 ATM. Detta gäller för alla lagar även fast omständigheten gäller vid ett enda tillfälle. Det finns ett lite roligt argument när det kommer till induktion och sanna påståenden som på sätt och viss kommer in här, som fördes fram av Nelson Goodman, som lyder väldigt förenklat ungefär så här: smaragder är gröna (varpå vi genom induktion drar slutsatsen att alla smaragder är gröna) fram till tidpunkten t då en lag gör att smaragderna byter färg till grue. Påståendet att smaragder är gröna är lika sant som påståendet att smaragder är grue, ni kan läsa lite mer om detta finurliga argument kallat "induktionens nya gåta" på till exempel wikipedia (om det är någon filosof som har detta som special intresse och läser detta så får den personen mer än gärna förklara argumentet mer grundligt).

Att det finns vissa lagar som vi kan förhålla oss till i världen är enligt min mening ganska uppenbar, det skulle bli en ganska konstig värld annars. Tänk om det vore så att varje gång vi hoppade så viste vi inte om vi skulle komma ned på marken eller flyga ut i rymden. Problemet, som jag ser det, med framtidsförutsägelser när det kommer till samhällsvetenskaper är att de baseras på induktioner där vi drar slutsatser om förekomster i framtiden som vi inte vet något om, smaragderna kan bli grue och då är det ett sant påstående att smaragderna är grue även fast tidpunkten t inte har inträffat. Induktion är ett bra sätt att förstå världen men det är långt ifrån tillräckligt för att upprätta lagar, det har i alla fall inte lyckats än inom samhällsvetenskapen. Faktum kvarstår, vi vet ingenting om vad framtiden har att ge oss. Därmed inte sagt att det inte finns några lagar.

 

Jag antar att jag inte behöver förklara varför detta har relevans för ämnet för denna blogg :).

 

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Oscar

Hehe, om människans psyke och flockbeteende ändras långsamt (i enlighet med evolutionen) så är väl statistik och analys av börsens psykologiska faktorer en god metod? Det jag menar är resonemanget kring "likadana omständigheter" och det tekniska resonemanget "historien tendererar att upprepa sig".

2009-09-26 @ 13:07:50
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Jo vist är det så att statistik fyller en funktion, och kommer att göra det. Du har helt rätt i resonemanget om "historien tenderar att upprepa sig" då det bygger på en lagbundenhets resonemang :).



Var kanske lite otydlig i det jag ville få fram men som du kanske kommer ihåg ifrån Statistik kursen vi läste så är aldrig ett påstående som baseras på induktion starkare än den senaste observationen. Personligen så tror jag att TA är ganska bra när det kommer till börsen, det handlar inte om att upprätta lagar på det sättet utan det handlar mer om sannolikheter, eller har jag fel?



Däremot när det kommer till tex ekonometri så blir det lite mer problematisk där det söks efter någon slags lagbundenhet med hjälp av induktion.

2009-09-26 @ 18:51:02
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Oscar

Jo det handlar ju mest om sannolikheter och oddsberäkning, det jag tycker är roligt är när det visar sig att de tekniska indikationerna visar sig ha rätt - något jag ser som skrämmande. Att en samhällsekonomisk funktion som börsen (vars uppgift egentligen är att förse med entreprenörer med riskkapital) till viss del endast handlar om gambling och mönster.



Men, men - det är ju psyket som leder till att trycka på köp- eller säljknappen som i slutändan ändå leder till prisutvecklingen. ^^

2009-09-26 @ 19:34:15
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

hehe mm det är kanske lite skrämmande, men som käre Thomas sa en gång i tiden; kommunikation på marknaden sker via prissignaler och i priset är all information samlad. TA är kanske bara ett uttryck för att Hayek med flera hade rätt :P

2009-09-26 @ 21:58:19
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Oscar

Hehe, ja det sa han ju. Vilket fint kollage!

2009-09-27 @ 10:30:41
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Tackar tackar, fick inte riktigt med alla tänkare som jag ville ha men det får duga :P

2009-09-27 @ 11:58:14
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Oscar

Hehe, du får väl sätta in en bild på dig själv också o vördade, "riktiga" nationalekonom? ^^

2009-09-27 @ 16:12:26
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Haha tänkte faktiskt på de :P, men sen så kom jag på att vi är i Jante Sverige :P.



Kanske kan fixa så att du oxå blir en "riktig" nationalekonom, ska höra med Mats så kanske det blir verklighet ;).

2009-09-27 @ 16:48:02
URL: http://lordhasse.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0