Nästan ett år sedan Lehman

Nu var de ett tag sen jag skrev senast. Har hunnit med mycket nu de senaste dagarna. I helgen var jag på kick-off med Unga Aktiesparare, de var lite roligt att också MUF bara var en liten bit därifrån samtidigt som vi, staten och kapitalet :P. Det var en trevlig helg som bjöd på ganska mycket, allt från aktie pratande till företagspresentation. Det företag som presenterade sig (och som betalade för kalaset) var Forextrade, ett intressant företag som enligt mitt tycke har en bra affärsmodell men presentationen var katastrof. De behöver verkligen en pedagog och en retoriker som kan hjälpa dem med muntligt framförande. Smög även iväg till MUFs fest på lördagskvällen (har hört så mycket om deras fester så man måste ju se hur det är när man har chansen), blev riktigt besviken faktiskt. Var bara en massa fulla 16-åringar som verkade vara aktiva i MUF för att festa (försökte prata lite alvar med dem men det gick inte alls, valde kanske fel tillfälle :P).

Vad ska sägas om makroläget nu när det nästan är ett år sen Lehman. Vad gäller förtroende så har det utan tvekan återvänt, vad gäller makroförhållanden så är det något bättre. Vad gäller problemet så har inget hänt direkt. De finns små tecken på återhämtning i ekonomierna runt om i världen, men det är inte direkt bra någon stans. I USA så ökar fortfarande arbetslösheten och konsumtionen är inte på någon "all time hi" ( men inte heller på någon "all time low"). I Europa så är det något bättre, med undantag för Storbritannien. Det stora orosmolnet i framtiden är de skenande budgetunderskotten och sedelpressarna som blir allt varmare när det trycks upp allt fler sedlar. Som vanligt så ska USA vara värst. Det finns en överhängande risk för inflation i framtiden, då det tar en stund för pengarna att gå igenom systemet så kommer inflationen med en viss fördröjning.  Nu har vi inte sett någon inflationschock riktigt än, tvärtom faktiskt då vi har deflation. En ren spekulation om detta faktum från min sida är att då inflationen under lång tid har varit väldigt låg så har de enorma summorna som har tryckts ut hämmat deflationen, men det betyder inte att det inte kommer inflation i framtiden. Det är inte alla pengar som har hunnit få effekt på systemet riktigt än. Den eventuella räntechock som kan komma av en skenande inflation räds jag inför.

Sen kommer vi till de stora skuldbergen som regeringar runt om i världen håller på att bygga upp. Skulderna måste betalas tillbaka tillslut och de expansiva åtgärderna måste dras tillbaka, i alla fall delvis om skatteintäkterna av någon anledning ökar. När de händer så kommer det minska den ekonomiska aktiviteten då det den statliga konsumtionen kommer att minska, efterfrågan i ekonomin kommer kort och gott att minska. Det går att göra detta med en god precision (i alla fall i teorin) så att det inte får allt för stora konsikvenser på ekonomin i sin helhet men frågan är hur mycket det kommer att kosta fram tills dess, och kommer budgetarna att tillåta det?

Sen måste jag skriva lite om den senaste debatten om framförallt mjölkböndernas situation. Det är många bönder som kräver kvoter för att hålla uppe mjölkpriser i EU så att de kan tjäna mera pengar, det är jag starkt emot. Om det är så att bönderna inte kan försörja sig på sin mjölkproduktion så borde de sadla om till något annat, vet att det kan verka hårt och orättvist men det är så det funkar för alla andra. Det är inte bra att hålla upp priset på en artificiellt hög nivå ur någon asspekt, det leder till dyra varor för oss konsumenter (och vid stödköp eller motsvarande så alla skattebetalare) och dessutom så leder det till ineffektiv produktion inom jordbruket i detta fall. Jag förstår ärligt talat inte vad det är som skulle vara så himla speciellt med just jordbruket som gör att just dessa förtjänar en garanterad inkomst som är statligt försäkrad. Det kan omöjligt ha att göra med att man ska bevara matproduktion inom EU för om det skulle vara anledningen så skulle det vara en klar fördel att ha ett effektivt och produktivt jordbruk som kan producera kvalitets produkter under de värsta av förhållanden.

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Oscar

För ett år sedan såg allt ut att rasa och depressionen stod vid dörrkanten - idag verkar optimismen inte ha någon gräns, det har nästan övergått till galenskap. Nu har till och med Robert Prechter gett upp sitt scenario - det ser mörkt ut för realisterna, hehe.

2009-09-10 @ 17:35:36
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Hehe, mm det är lågkonjunktur för realister. Det är lite små skumt att det inte har kommit någon större reaktion en, det gick i alla fall ned i dag så vi får se :P

2009-09-10 @ 18:47:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0