Vetskap... eller ovetskap

Jag har undrat under en tid nu varför det är så svårt att säga att man inte har en aning om vad som försiggår. Det finns ett antal olika "slaskposter" som hela tiden används av en massa människor och det ända som de egentligen säger är att "jag har inte en aning om vad som händer". När det kommer till aktiemarknaden så är uttrycken "det är mycket psykologi i marknaden" och "marknaden är helt irrationell" vanliga, det är i själva verket uttryck för samma mening nämligen "jag har ingen aning". För att marknaden ska ha "psykologi" så krävs det att marknaden är egen - en individ, en varelse - det är det inte frågan om utan en marknad är en mötesplats där människor samlas och byter med varandra. Ja men människorna som handlar på marknaden är påverkade av "psykologi", svar ja - HELA TIDEN.

 

Att det skulle råda irrationalitet kräver att vi åtminstone måste acceptera ett av två påståenden - 1 minna medmänniskor är dumma i huvet, 2 Jag förstår inte (jag vet att det är lite grovt uttryckt). Det tragiska är att oftast så väljs det första alternativet utan att det ängnas en tanke på att det första påståendet även stämmer så är även DU inkluderad, är vi verkligen villiga att acceptera det (tydligen är vi de). Att vi skulle vara irrationella är lite små absurt då rationalitet är något som faktiskt inte går att utesluta i någon situation, att vi någon gång skulle vara irrationella är lite galet då vi måste acceptera att vi mer eller mindre är dumma i huvet.

Nu när jag läser Corporate Finance så har jag insett att det finns ett liknande uttryck även där, inte så förvånande kanske. De teorier som vi har gått igenom hittills har i stort sätt samma slaskpost, nämligen riskpremie. För att svara på frågan vad som gör att ett vist bolag värderas lägre en ett annat - riskpremie. Hur kommer det sig att vissa papper är mer värda en andra under olika delar av konjunktur cykel - riskpremie. Överallt så stöter man på riskpremie som förklaringen på allt som är jobbigt att hantera, som om det skulle vara riskpremien som styr alla variationer i priset på en aktie. Det är milt sagt många som handlar på börsen och det är miljoner av avslut som genomförs vilket gör riskpremie diskussionen lite små konstig om vi sätter in det i ett sammanhang.

Einstein hade även han en slaskpost som han mer eller mindre var tvungen att ha med för att hans ekvationer skulle stämma, nämligen mörk materia. Revisorerna använder sig av 6510-kontot. Listan kan göras mycket längre.

Vi människor har det verkligen svårt att acceptera att vi inte förstår mycket som händer runt om kring oss, vi vill verkligen veta mer än vad vi faktiskt gör. Skulle ett accepterande av det faktum att vi inte vet så mycket om våran omvärld (faktum är att vi vet ungefär ingenting) få några alvarliga konsekvenser? Jag vill påstå att det inte skulle göra det (det har ju gått bra hittills), det skulle i och för sig innebära en knäck i vårat självförtroende.

Hoppas att det inte är någon som tar illa vid sig.

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0