Frihandel

Jag är en sådan där jobbig typ som är en övertygad frihandelsförespråkare, skulle jag vara en utvecklingsekonom skulle jag antagligen vara en traditionalist. Det är mycket som talar för frihandel och lite som talar emot skulle jag vilja säga. Frihandel ger inte bara möjlighet för människor att ta sig ut ifrån fattigdom utan gör dessutom i förlängningen möjligt att utveckla till exempel kulturen och kunskapen, när färre personer enbart behöver försöka ägna sig åt andra saker än att försöka få mat på bordet och kan ägna sin tid åt annat så ger det möjlighet utvecklande av till exempel bloggande. Så här kan det kunna låta för en frihandelsförespråkare (och då jag är en sådan så säger jag det också).

 

Vad är det då som är så bra med frihandel? Ett enkelt svar till det är att frihandel möjliggör att vi kan specialisera oss på det vi är bäst på, vi kan utnyttja våra komparativa fördelar på bästa möjliga sätt. Det som detta leder till är att vi kan producera mer samtidigt som det är färre som producerar. Frihandel gör det möjligt att samla all kunskap på marknaden och gör det möjligt för kunskapen att spridas så att det kan ge nya innovationer vilket i sin tur leder till kat välstånd och så vidare. Hur ska en Kines eller Japan på bästa sätt kommunicera tekniska eller produktionsmässiga förändringar med en Svensk eller en Amerikan, jo via handel så klart. Ni som har läst mina andra inlägg förstår nog att det är Hayeks kunskapsargument jag syftar på. Tänker inte ägna detta så mycket tid just nu (har skrivit om det förr och kommer att skriva om det i framtiden) men för den som är mer intresserad om denna aspekt när det kommer till länders ekonomiska utveckling så rekommenderar jag att ni kan läsa Peter Bauer (som är en utav grundarna till utvecklingsekonomin).

 

I och med att jag är en frihandelsförespråkare så förespråkar jag även fri rörlighet för människor, det följer ganska naturligt att om varor ska få flytta över gränserna fritt så ska människor också få flytta fritt över nationsgränser. Vissa länder må hända ha sina komparativa fördelar i produktion av varor medan andra kan ha sin i arbetskraft. En konsekvens som har visat sig av att människor rör på sig är att den bilaterala handeln ökar, det finns en alldeles utmärkt artikel i sjunde numret i Ekonomisk debatt från förra året som heter ”Migration och handel – uppmuntrar invandring utrikeshandeln?” skriven av Andreas Hatzigeorgiou om just detta (artikeln finns i fulltext här). Ska inte gå in allt för mycket på den artikeln nu men kortfattat så kommer Hatzigeorgiou fram till att handeln ökar med en ökad invandring, ganska logiskt skulle jag säga. När en person flyttar till ett annat land så finns antagligen inte alltid de varor som denne är van vid att inhandla, det kan därmed kan det finnas en möjlighet till vinst för den enskilde. Det finns även möjlighet för individen att se till varor som fattas i dennes hemland som även de skulle kunna inbringa vinst för den enskilde. Detta tjänar vi alla på i slutändan då vi får en direkt kanal till kunskap som vi inte har här i Sverige, genom Hayeks kunskapsargument. En fråga som jag ofta får när jag pratar om detta är om jag är för en helt oreglerad fri invandring och ja det är jag, det jag propagerar för är en helt oreglerad invandring inte bara i Sverige utan att det ska vara fritt att flytta överallt i världen.

 

Det här vill inte de invandrarfientliga partierna så som Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna med flera ska inträffa. Jag är i ärlighetens namn djupt oroad över de rent av fascistiska strömningarna som går igenom Europa just nu, främlingsfientliga (om inte fascistiska) partier får mer och mer makt över hela Europa. Lyckligtvis så är Sverigedemokraterna inte så stora i Sverige och kan i det närmaste liknas med en syjunta om vi jämför med till exempel Magyar Gárda i Ungern (den paramilitära grenen av det ungerska partiet Jobbik, precis som SA var för NSDPA). Det som dessa partier vill göra är i grund och botten att isolera det enskilda landet och därmed göra oss fattigare, i stället för att dra nytta av hela mänsklighetens samlade kunskap så vill de utesluta merparten för att därmed både döma sig själva till fattigdom och dömda att leva i en konstant rädsla för sina grannar.

 

Måste nog sluta här innan det spårar ur fullständigt men för att avsluta så skrev Hayek senast det var liknande strömmar i Europa på 1920- och 30-talen en bok om just detta som heter ”The Road to Serfdom”, jag hoppas att bland annat denna bok hinner bli läst av fler innan det är försent.

 

Om det blir ett så kallat ”worst case scenario” och fascisterna faktiskt tar över makten så kommer jag nog antagligen bli skjuten men till dess så kommer jag fortsätta att förespråka frihandel, vilket inkluderar att människor ska få flytta och bosätta sig var de vill. Hoppas att det gick att läsa!

 

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0