Lite om inflation

Mitt projekt att bygga en bokhylla fyld med ”bara måste läsa” böcker för nationalekonomer går frammåt, förutom böcker av Marx, Smith och Hayek har jag nu även bestält hem Keynes ”The General Theory of Emploutment, Intrest and Money” och Theodore Burczaks ”Socialism after Hayek” (ett bara måste för den som är intresserad av debatten om socialism), måste för övrigt rekomendera Von Mises institututets e-boksamiling för den som känner att de vill läsa på mer. Men men, har på sistone förstått att det här med inflation är lite svårt för många. Inte för att grundkonceptet är särskilt svårt att förstå sig på när det skrivs ut, att det är nominella prisökningar det handlar om, utan vad det faktiskt innebär med nominella prisökningar. Det är inte som många tror så enkelt att det enbart är att kolla på penningmängden och sedan säga att det är den ”verkliga” inflationen, skulle det vara så så skulle inte många på Riksbanken ha sina jobb kvar.

 

Så som de flesta redan vet så är inflation de nominella ökningarna i priserna i ekonomin, inflation är helt enkelt inte reala prisförändringar. Så vad menas med reala prisförändringar? Helt enkelt relativprisförändringar som beror på till exempel förändringar i den relativa produktiviteten eller efterfrågeförändringar. En nominell förändring i priset påverkar inte något annat en det som står på prislappen: om en vara kostar 10 kr vid tidpunkten t för att sedan vid tidpunkten t+1 kosta 11 kr så är det inflation (under förutsättning att det inte har skett någon förändring i produktiviteten eller efterfrågan).

 

Inflation uppstår när det finns ett överflöd av pengar i ekonomin, alltså när penningmängden överstiger produktivitetsökningen. Penningmängden kan öka av en hel del anledningar så som vid kreditgivning (då banker lånar ut andras pengar) eller helt enkelt att det trycks nya pengar. Det är dock inte så enkelt att säga att produktiviteten är på 2 % och penningmägden ökar med 3 % så då kommer vi få 1 % inflation. Återigen så är inflation prisökningar och inget annat, penningmägden kan allokeras på ett sådant sätt att de inte påverkar priserna på något sätt alls. Ett litet tanke expiriment: säg att penningmägden ökar med 20% på grund av kreditgivning och dessa pengar direkt hamnar i händerna på en grupp individer som inte är benägna att varken låna ut pengarna eller konsumera upp dem. Det kommer då inte i realiteten finnas 20% mer pengar i ekonomin och därmed kommer priserna inte att anpassa sig till den nya penningmägden. Nu är detta ett tanke exeperiment men det visar på hur trubbigt det är att använda sig av penningmängden som ett mått på inflation, om KPI inte är riktigt bra så är det ännu sämre att se till penningmägden.

 

Vart inte ett så långt inlägg men det vart i alla fall nått.

 

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Oscar

Vet du hur det ser ut med de penningpolitiska stimulanserna i Sverige och hur dessa har strömmat ut i ekonomin? Jag tycker mig se en markant ökande skuldsättning hos svenskarna både när det gäller krediter, bostadslån och lån till aktieköp (kollade upp lånen till aktieköp - 2009 verkar ha varit ett rekordår på denna front).

2010-01-23 @ 01:07:10
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Det är enligt min mening lite oroväckande utveckling när det kommer till hushållsekonomierna i Sverige just nu, har dock inte sett några siffror för helåret 200 eller fjärde kvartalet 2009 men siffrorna för övriga kvartal är inte ljusa. Skuldsättningen ökar kraftigt och det finansiella sparandet är negativt, jag skulle inte bli förvånad om en del av de pengar som har flutit in i fonder etc i grund och botten är lånade pengar (till exempel belåning av fastigheter för att köpa fondandelar).



Något som är lite oroväckande i sig är att undantaget tillgångarna som finns i bostäder och rensar bort alla bostadslån så har nästan ingen i Sverige några större nettotillgångar, det finns en stor risk för att många lurar sig själva och tror att fastigheter är likställt med guldgruva trots att det inte ger någon avkastning annat en i form av boende.



Något som dock är lite positivt är att tillgångarna stiger i takt med att börsen stiger, om vi räknar in till exempel pensionsparade. Dock så ser jag kraften i upplåningen bland hushållen som mer oroväckande på lite kortare sikt, lite som i USA där tillgångarna fortfarande överstiger skulderna men det fick dramatiska konsekvenser i alla fall.



Måste tacka för alla kommentarer, alltid kul när man får tänka efter :).



Må gott!

2010-01-23 @ 13:47:49
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Oscar

Intressant tanke angående bostäderna och börsen. De som har gjort på det viset (belånat sina fastigheter för fond- och aktieköp) kan råka riktigt, riktigt illa ut ifall börsen vänder ned och räntorna vänder upp. Vilket scenario...



Mm, vågar man kalla den svenska bostadsmarknaden för ett gigantiskt luftslott? Det som gör mig så oroad är att jag aldrig glömmer en artikel som presenterades i samma veva som bolånekrisen (länge sedan med andra ord) där länderna Danmark, Sverige, Spanien och Storbrittanien hade högst risk att råka ut för samma bolånekris som i USA. Vi vet ju nu hur det gick i Spanien och i Danmark och Storbrittanien har de väl också haft problem?



Tack detsamma för en intressant blogg :)



2010-01-24 @ 17:20:40
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Mjo det är inte något lysande scenario som kan komma i framtiden om det vill sig illa, räntorna stiger och börsen går ned vilket kan tvinga fram försäljningar på bostadsmarknaden vilket i sin tur leder till en total kollaps i det finansiella systemet. Precis det som hände i USA men tror inte att de kommer bli så illa utan att det mer blir en riktig känga i ekonomin så att säga, om det händer något dramatiskt de vill säga.



Mm kommer ihåg den artikeln. I Danmark vet jag att de har haft lite problem på bostadsmarknaden, det vart i princip en död marknad under några månader då inge ville sälja eller köpa men det verkar lätta av vad jag har hört. Storbritannien har ju haft en hel del problem som är slående lika USA, det är det land som har haft en utveckling som är mest lik USA om jag inte misstar mig. Lite intressant är att bostadsbyggandet minskade i Sverige och i Danmark redan 2007 men bedöms ta fart igen nu under 2010, Sverige bedöms dock ha en större efterfrågan än de andra nordiska länderna inom de kommande åren så det är något som talar emot minskade bostadspriser.



Tackar tackar, din blogg är inte ointressant den heller :).



Må gott!

2010-01-24 @ 20:35:13
URL: http://lordhasse.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0