Lite konsumentupplysning

Jag är i full färd med att leta ny mobil med tillhörande abonnemang och jag förstår inte hur telefonbolagen kan vara så himla dåliga. Jag har stört mig på telefonbolagen ett bra tag nu och jag fattar verkligen inte hur de kan bete sig som svin utan att bli av med kunder. Det roliga är att de i många sammanhang skryter och är jättestolta över att de erbjuder (som de också säger själva är) dåliga tjänster. Till exempel när det kommer till surfningstjänster så har alla de stora (förutom Telenor) en gräns för hur mycket som man får surfa utan att de stryper hastigheten, vanligtvis på fem gigabyte. Är det inte helt fantastiskt att det är någon som väljer att teckna ett sådant avtal. Det låter kanske ganska harmlöst och många tänker att de inte kommer att surfa för så mycket i alla fall men det som telefonbolagen säger är att de inte kan garantera bandbredden eller med andra ord de kan inte garantera att du får de du betalar för. Det är lite som om Volvo skulle sälja en bil där de garanterar att bakaxeln kommer att gå sönder efter 1000 mil, vem skulle köpa en Volvo då? Sen när de ska sälja in abonnemangen så säger de att ”fem gigabyte minsann räcker till att ladda ned 1000 MP3 filer”. Det är bara ren idioti att överhuvudtaget föra fram ett sådant argument, att det är tillåtet att annonsera på hemsidor och dylikt med detta är vilseledande och KO (menar jag) borde göra något. Fem gigabyte är fem gigabyte och inget annat, att säga att de räcker till X antal visningar av aftonbladets hemsida kan de aldrig garantera annat än momentant.

 

Sen kommer vi till själva mobil abonnemangen där de ibland tar extra betalt och säger att det är billigare, ett exempel är Telenors Surfa abonnemang. Det kostar 199 kr i månaden och man får surfa hur mycket man vill med en uppkoppling på 6 megabit, ringer och sms:ar så koster det extra med 39 öre per minut och 69 öre per sms. Det låter kanske inte så himla galet men en lite närmare titt på deras övriga abonnemang så förstår man att de inte riktigt har tänkt till. Om man vill surfa men inte har ett Surfa abonnemang hos Telenor så kan man köpa till en tjänst där man kan surfa hur mycket man vill med en uppkoppling på upp till 6 megabit för 149 kr. Låt anta att en person inte vill betala mer än 199 kr i månaden och vill surfa. Ett alternativ skulle då vara att köpa ett Telenor Rörligt abonnemang för 49 kr i månaden, utöver månadskostnaden så får man även här betala för det man ringer och sms:ar för (ingen skillnad ifrån Surfa abonnemanget). Köper man då till surfningstjänsten för 149 kr så hamnar man på en månadskostnad på 198 kr med den skillnaden att med ett abonnemang med 12 månaders bindningstid så betalar man 39 öre per sms med Rörligt abonnemanget (Surfa = 69 öre/sms). Med 24 månaders bindningstid så betalar man med ett Rörligt abonnemang 29 öre per minut och sms till skillnad ifrån Surfa där det var 39 öre per minut och 69 öre per sms. Comviq har även med sitt Comviq Kompis den roliga prissättningen att så länge som du ringer inom Comviq och Tele 2 så är det kostnadsfritt per minut (öppningsavgiften är 69 öre) men ringer man till något annat nät (inklusive det fasta) så kostar det 2,49 kr per minut, även om alla man känner har Comviq och Tele 2 så kan man inte ringa hem utan att det kostar skjortan. Tyvärr är det inte bara Comviq och Telenor som gör denna typ av sanslös prissättning utan alla de stora telefonbolagen gör detta, skulle jag skriva ut alla smått upprörande saker hos dem skulle det antagligen kunna bli en bok. Men vad kan man förvänta sig av företag i en omogen marknad.

 

Det får räcka med lite konsumentupplysning för idag, återkommer vid ett senare tillfälle om de stora skuldbergen och fastighetspriser.

 

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Martin

Rätt så! och har man ett tele 2 abonnemang så för man betala extra för röstbrevlåda, en tjänst som borde ingå, men eftersom den inte ingår, kan tele 2 påstå att de är billigare, vilket de inte är eftersom man i en jämförelse måste lägga till kostnaden för röstbrevlådan - bara bluff, alltså. Upprörande!

2010-06-08 @ 20:53:44
Postat av: Oscar

Tele 2 ser jag ur ett konsumentperspektiv som en hink avföring och jag skäms över att jag inte har sett över alternativen. Först och främst så är det ju problematiken kring det mobila bredbandet som de stryper nätt och jämt men sen har jag även råkat ut för efterdebitering av massa samtal som de av någon anledning har "missat". Tele 2 - Born to be cheep!



Hoppas att allt är fint i övrigt med dig, måste styra upp ett datum nu i sommar som du kan komma hit ;)

2010-06-27 @ 20:40:27
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Jo tack här är allt bra, jobb som vanligt :). Hoppas att allt är bra annars, har semester hunnit komma igång?



Gud vad jobbigt! Hörde om det där med efterdebiteringarna, känns inte riktigt okej så att säga.



Ja verkligen! Väntar verkligen med spänning för att få se den nya lyan :). Jag står för cigarrerna! Vi kan kanske höras i veckan?

2010-06-28 @ 07:14:40
URL: http://lordhasse.blogg.se/
Postat av: Oscar

Härligt där, full rulle som vanligt med andra ord. ^^



Jag kommer att ha en del ledigt efter den 9/7 som det ser ut så då kan det rökas många cigarrer. ^^ Ja vi kan ju höras så får vi boka in en tid! Nu har det artat sig här hemma så äntligen kan gäster börja poppa upp!



2010-06-29 @ 22:37:35
URL: http://rationalism.blogg.se/
Postat av: HC

Hehe mjo som vanligt :).Soft hade tänkt att inleda min korta semester där runtomkring. Schyst att det börjar bli klart, har det varit mycket hemma fixande?



Slår en pling senast i början av nästa veckan!

2010-06-30 @ 22:25:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0