Korruption

Nu har jag återigen inte skrivit på ett tag, har inte haft så mycket tid tyvärr. Men men, som de flesta nu har förstått så pågår en kris med Grekland som centrum. Det är mycket som har aktualiserats på sista tiden som tidigare inte har legat i centrum för en ekonomisk analys vilka nu helt plötsligt har belysts. Innan jag går in på en av dessa så måste jag säga lite om krisen generellt, närmare bestämt om de övriga länderna som har tagits upp som problem länder. Grekland utmärker sig på väldigt många punkter som de andra så kallade PIIGS (Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien) länderna inte gör. Grekland har till exempel inte satsat på att rusta upp infrastrukturen och höjt utbildningsnivån för invånarna som Spanien och Irland har gjort, Portugal har befunnit sig i en ekonomisk stagnation under lång tid och har inte förnekat de vilket gör att situationen är överblickbar och Italien är delat i två (norra och södra) där den norra delen inte har några större problem medan den södra i alla fall under de senaste 4-500 åren har haft problem. Spanien och Irland har växtverk medan Grekland har lånat för att konsumera (och ljugit om det), Portugal och Italien har det bara allmänt dåligt – detta är viktigt att komma ihåg.

 

En del där Grekland utskiljer sig som mest är i frågan om korruption, vilket har fått långtgående konsekvenser. Grekland tillsammans med Rumänien det mest korrumperande landet i EU, hur dessa båda länder överhuvudtaget kunde få gå med i EU är för mig en gåta. Korruption har inte endast relevans att tala om när det kommer till politiker som vill renovera om en kiosk på en badplats i Göteborg utan sträcker sig även in till den enskilda butiksanställde när denne ska ta emot en reklamation. Det som gör korruption så avskyvärt är att vissa individer på bekostnad av andra kan få fördelar, till exempel om en butik har lägre krav för reklamationer för vissa kunder (med andra ord tar emot reklamationer som inte borde tas emot) så kostar det butiken pengar och dessa pengar är det någon annan som får betala, pengarna må hända tas ifrån ägarna genom en lägre vinst men det kan även tas ifrån andra kunder genom högre priser eller högre krav för reklamationer. Oavsätt vilka pengarna tas ifrån så är det en transferering av egendom från en part till en annan som inte kan motiveras av en ekonomisk prestation.

 

Okej att det kan få individuella konsekvenser av en omfördelning av köpraft men var kommer de ekonomiska konsekvenserna in? Problemet kan kanske inte vara så tydligt på en gång men korruption minskar den ekonomiska aktiviteten betydande, ett system med korruption baserar sig nämligen på välvilja. Det låter kanske lite konstig men i grund och botten är det så. När till exempel en tjänsteman tar emot en muta så att ett specifikt företag får bättre avtalsvillkor så är det som avgör mutans storlek och vilket företag som får lämna en muta beror på tjänstemannens välvilja. När ett system baserat på välvilja i stället för prestation etablerar sig så kraschar mer eller mindre den ekonomiska systemet som har möjlighet att skapa materiellt välstånd, när familjen får större betydelse för hur en individ får för ekonomiska förutsättningar än det som denne faktiskt gör. Transaktionskostnaderna kommer helt enkelt att skjuta i höjden.

 

När väl korruptionen har fäst sig i ett samhälle så liknar det mer ett feodalsamhälle än vad det gör en modern demokratisk stat, korruption stannar tyvärr inte endast vid marknadsaktiviteter. Ett slående exempel är södra Italien där Maffian inte enbart bestämmer vem som ska göra vilka affärer och till vilket pris utan även vem det är som ska vara borgmästare och parlamentsledamot, de demokratiska institutionerna är endast där för syns skull. En korrumperad stat blir tvungen att sätta sin tillit till en välvillig despot för att fatta välgrundande beslut – tyvärr så är inte alltid alla makthavare välvilliga.

 

Den största (som jag tror) anledningen till att Grekland tyckte att det var okej och motiverat att ljuga om sin finansiella ställning för övriga EU är just denna mentalitet om korruption, de ljuger ju hela tiden så vad annars kan man förvänta sig. Grekland har många år framför sig av svåra ekonomiska reformer men de behöver även ändra sina tankemönster för att komma till rätta med sina problem, bland annat i synen på korruption.

 

Hoppas att det gick att läsa!

 

Må gott!


Kommentarer
Postat av: Martin

lysande analys!

2010-05-13 @ 23:48:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0