Grekland

Så nu har jag inte skrivit på ett tag, alldeles för länge måste jag erkänna (har i alla fall några inlägg påbörjade som förhoppningsvis kommer upp snart). Har haft fullt upp med bland annat en resa till Göteborg och försökt att ta reda på var jag kan doktorera någonstans, lutar åt att jag måste åka till Finland för att kunna skriva om det jag vill (i Sverige så är den neoklassiska mainstream fåran alldeles för stark tyvärr). Jag har även inhandlat en ny klocka till min samling, för de som inte redan vet det så har jag ett stort intresse för klockor. Klockan jag har köpt kan ses på bilden nedan.

 

 

Vist är det en skönhet (beklagar den halvdana bilden)? Har länge velat ha en Rolex och sen hittade jag den här Datejusten för ett bra pris, helt underbar klocka som håller tiden så jäkla exakt att det är lite irriterande :P. Som lite onödig fakta angående Rolex så hade Che Guevara en GMT-Master, vilket är lite kul i sig. Men men nu är det inte klockor jag ska skriva om utan om Grekland, har skjutit på detta inlägg adlelses för länge.

 

Som ni säkert redan vet så har Grekland problem (minst sagt) med sin ekonomi just nu. Jag vill börja med att skriva om Eurons påverkan, Euron har varit en bidragande orsak till Greklands kris. Euron har försämrat Greklands läge ganska mycket måste jag säga, vilket gick att räkna ut att den skulle redan när de gick med. Om ni kommer ihåg mitt inlägg om produktionsstrukturernas relevans när det kommer till växelkurerna (annars hittar ni det här) så har Grekland inte varit en del av den väst europeiska produktionsstrukturen. Grekland har länge (och är) inriktad mot produktion för inhemsk konsumtion och de är inte tillräkligt stora för att kunna ha en sådan produktionsstruktur och gå med i EMU samarbetet. Anledningen till detta är helt enkelt att om produktionsstrukturerna är allt för olika så kommer olika händelser att påverka ekonomierna olika (så kallade asymmetriska chocker). När jag läste A-kursen i nationalekonomi så tog läraren upp Sverige och Norge som exempel, om oljepriset går upp så går Sverige in i en lågkonjunktur och Norge i en högkonjunktur vilket bland annat skapar obalanser i bytesbalansen mellan länderna. Grekland tillhör inte den europeiska produktionsstrukturen och löper därmed risk för att hamna i en asymmetrisk chock relativ övriga EMU området.

 

Ett enkelt sätt att se om två eller flera länder har en gemensam produktionsstruktur är att se till handels storlek av BNP och landets största handelspartner är (både import och export), enkelt kan detta beskrivas med att en ökad ekonomisk integrering medför att länderna blir allt mer specialiserade och detta syns i statistiken som mellanstatlig handel. Om ni är intresserade kan ni läsa mer om detta bland annat i Leland B Yeagers bok ”International Monetary Relations: Theory, History, and Policy” och Artus, Patrick, André Cartapanis och Florence Legros (red.) bok ”Regional Currency Areas in Financial Globalization”. Greklands handel i relation till BNP har mellan åren 2006-2008 i genomsnitt legat på ca 53 %, enligt WTO. Handeln med EU 27 länderna har i och för sig legat på en relativt hög nivå, ca 60 %, men det blir totalt sett en väldigt liten andel av produktionen som är knuten till EU och än mindre med EMU länderna. Detta kan jämföras med Sverige som har en total handel i relation till BNP på ca 96 % med ungefär 60 % av handeln med EU 27 länderna där större delen är med EMU länderna.

 

Sen så har Grekland haft ett bytesbalansunderskott under väldigt lång tid, enligt IMF ”World Economic Outlook Database” så har de inte legat på plus åtminstone sedan 1980. Vad betyder då detta? Jo helt enkelt att utlandet har fått ökade fodringar på Grekland, Grekland har helt enkelt överkonsumerat länge. Det har inte blivit bättre med Greklands inträde i EMU samarbetet vilket kan vara (och vilket jag tror är väldigt troligt) en effekt av att växelkursen sattes alldeles för högt, utländska varor blir helt enkelt billigare än de inhemska. För att korrigera sådana obalanser när den nominella växelkursen inte kan ändras så krävs det att prisnivån förändras, om ni inte är så insatta i detta så kan ni läsa ett tidigare inlägg om detta här.

 

Det jag har tagit upp här är två ganska alvarliga problem för Grekland, lägg till lite politiskt kaos så var krisen inte direkt en överraskning. Grekland har ett flertal andra problem, till exempel de statliga utgifterna, som de också måste fixa och det kommer att bli en lång uppförsbacke för dem. Tyvärr är det så att om de vill gå på plan mark i framtiden så måste de ta sig upp för kullen först. Grekland borde inte ha gått med i EMU eller ha en fast växelkurs till Euron. Lägg dock märket till att Grekland inte är Sverige.

 

Hoppas att det var någorlunda intressant läsning.

 

Må gott!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0